Citroen-knoflook kip in witte wijnsaus met Tondo Bianco Salento

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 g kipfilet of kippendijen

  • 2 el olijfolie

  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 1 sjalot, fijngesneden

  • 150 ml Tondo Bianco IGT Salento

  • Sap van ½ citroen

  • 150 ml kippenbouillon

  • 150 ml kookroom (optioneel voor romigere saus)

  • 1 tl gedroogde oregano

  • Peper en zout

  • Verse peterselie

  • Citroenschijfjes (ter garnering)


Bereiding

  1. Kip bakken

    • Verhit olijfolie in een grote koekenpan.

    • Kruid de kip met peper en zout en bak goudbruin aan beide kanten (hoeft nog niet gaar te zijn).

    • Haal de kip uit de pan.

  2. Aromatische basis maken

    • Voeg de sjalot en knoflook toe aan de pan en fruit zachtjes 1–2 minuten.

  3. Blussen met wijn

    • Giet de Tondo Bianco IGT Salento in de pan en roer de aanbaksels los.

    • Laat 2–3 minuten inkoken.

  4. Saus opbouwen

    • Voeg citroensap, bouillon en oregano toe.

    • Leg de kip terug in de pan en laat 10–12 minuten zachtjes sudderen tot gaar.

    • Optioneel: voeg kookroom toe en laat nog 3 minuten inkoken.

  5. Serveren

    • Bestrooi met verse peterselie.

    • Garneer met citroenschijfjes.

    • Serveer met pasta, risotto, rijst of knapperig brood.

Serveeradvies:

Deze wijn past uitstekend bij lichte, mediterrane gerechten met citroen, vis, kip, zeevruchten en frisse kruiden. Serveer de wijn gekoeld (8–10°C).