Citroen-knoflook kip in witte wijnsaus met Tondo Bianco Salento
Ingrediënten (4 personen)
-
600 g kipfilet of kippendijen
-
2 el olijfolie
-
3 teentjes knoflook, fijngesneden
-
1 sjalot, fijngesneden
-
150 ml Tondo Bianco IGT Salento
-
Sap van ½ citroen
-
150 ml kippenbouillon
-
150 ml kookroom (optioneel voor romigere saus)
-
1 tl gedroogde oregano
-
Peper en zout
-
Verse peterselie
-
Citroenschijfjes (ter garnering)
Bereiding
-
Kip bakken
-
Verhit olijfolie in een grote koekenpan.
-
Kruid de kip met peper en zout en bak goudbruin aan beide kanten (hoeft nog niet gaar te zijn).
-
Haal de kip uit de pan.
-
-
Aromatische basis maken
-
Voeg de sjalot en knoflook toe aan de pan en fruit zachtjes 1–2 minuten.
-
-
Blussen met wijn
-
Giet de Tondo Bianco IGT Salento in de pan en roer de aanbaksels los.
-
Laat 2–3 minuten inkoken.
-
-
Saus opbouwen
-
Voeg citroensap, bouillon en oregano toe.
-
Leg de kip terug in de pan en laat 10–12 minuten zachtjes sudderen tot gaar.
-
Optioneel: voeg kookroom toe en laat nog 3 minuten inkoken.
-
-
Serveren
-
Bestrooi met verse peterselie.
-
Garneer met citroenschijfjes.
-
Serveer met pasta, risotto, rijst of knapperig brood.
-
Serveeradvies:
Deze wijn past uitstekend bij lichte, mediterrane gerechten met citroen, vis, kip, zeevruchten en frisse kruiden. Serveer de wijn gekoeld (8–10°C).